Notifikasi
Tidak ada notifikasi baru.

Aöf Örgüt Kuramı 2.Ünite Ders Notları-Özetleri

Aöf Destek, Örgüt Kuramı, Örgüt Kuramı ders notları, Örgüt Kuramı Ders Özetleri, Aöf Ders Notları, İşletme Ders Özetleri, Aöf Örgüt Kuramı ders özetleri indir.
Aöf Destek, Örgüt Kuramı, Örgüt Kuramı ders notları, Örgüt Kuramı Ders Özetleri, Aöf Ders Notları, İşletme Ders Özetleri, Aöf Örgüt Kuramı ders özetleri indir.


ÜNİTE:2

Klasik ve Neo-klasik yönetim akımlarının temel hedefi: tüm örgütlere, her zaman ve her yerde uygulanabilecek bazı genel ilkeler geliştirmek olmuştur.


Koşullu-bağımlılık kuramı, 
örgütleri uygun girdileri sağlama, girdiler üzerinde gerçekleşen işlemlerin verimli bir şekilde eş güdümünü sağlama ve çıktıları etkili bir şekilde pazarlamaya girişen açık sistemelerdir.
Koşullu-bağımlılık kuramının temel varsayımı: 
1 -örgütlenmenin bir tane en iyi yolu yoktur.
2-her türlü örgütlenme aynı ölçüde etkili değildir. 
3-örgütlenmenin en iyi yolu, örgütün ilişkili olduğu koşul- bağımlılık etmenlerine bağımlıdır.

Örgütler yapı: örgütteki düzenlenmiş ilişkiler bütünüdür.

Örgütsel yapının üzerinde en fazla durulan boyutları: 
1-bürokratikleşme 
2 –biçimsellik 
3-standartlaşma 
4-hiyerarşi 
5-merkezleşme 
6-uzlmanlaşma


Büyüklük: örgütte kaç kişinin çalıştığıyla ilgili bir kavramdır.


Teknoloji: 
örgütte yapılan işlere karşılık gelmektedir.

Çevre:
 örgütün girdilerinin kaynağı, çıktılarının pazarı, rakiplerle rekabet ettiği ve devlet, düzenleyici kuruluşlar ve diğer örgütlerle ilişkilerini sürdürdüğü ortamdır.

Strateji:
 temel ve uzun dönemli hedefleri belirleme, hedeflere ulaştıracak hareket şekillerini benimseme ve gerekli kaynakları tahsis etmektedir. 


Uyum: örgütsel yapı ile koşul-bağımlılık etmeninin yüksek örgütsel performansa yol açacak biçimde bir araya gelmesidir.

Koşul-bağımlılık kuramının temel çalışmaları: 
1– Çevre odaklı çalışmalar 
2 –teknoloji odaklı çalışmalar 
3 –büyüklük odaklı çalışmalar
4- strateji odaklı çalışmalar.


Çevre odaklı çalışmalar: koşul-bağımlılık kuramının çevreyi odağa olan temel çalışmalarından ilk olarak Tom Burns ve George M. Stalker in tekstil, elektronik ve ağır sanayi kollarındaki işletmeler üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmalar.


Mekanik Örgüt Yapısı: yüksek düzeyde merkezileşme ve uzlaşma, kesin olarak tanımlamış görevler, biçimsel kurallar ve net bir hiyerarşiye sahip örgüt yapısıdır.


Organik Örgüt Yapısı: iş tanımları ve işlevler arasında daha esnek sınırlara, daha az biçimsel kurallara ve keskin olmayan bir hiyerarşiye sahip olan ve çalışanların karar alma yetkisinin daha fazla olduğu örgüt yapısıdır.

“Koşullu-bağımlılık kuramı” ifadesini ilk kez kullanan Paul R.Lawrence ve Jay W. Lorsch un Plastik gereçler, paketlenmiş gıda ve konteyner üreten işletmeler üzerinde gerçekleştirdikleri araştırma olacaktır.

Farklılaşma: örgütsel alt birimlerin hedef yönelimi, zaman yönelimi, kişiler arası yönelimler ve yapıların biçimselliği temelindeki farklılıklara karşılık gelir.


Bütünleşme: örgütsel alt birimler arasında iş birliğine ulaşmadır.


Bütünleştiriciler: 
İşlevsel bölümler arasında eş güdüm sağlayan ve bölümler arasındaki çatışmaları çözümleyerek bütünleşme sağlayan kişilerdir.

Birim Teknolojisi: 
atölye tipi üretim teknolojisidir.(çalgı-uçak ve özel makine imalatı)

Kitlesel Üretim Teknolojisi: 
büyük ölçekli üretim teknolojisidir.(otomobil imalatı)

Süreç Teknolojisi:
 malzemelerin sınırlı insan müdahalesiyle işlemler arasında sürekli olarak aktığı yüksek düzeyde otomasyonun olduğu üretim teknolojisidir.(petrolü rafine etmede ve kimyasal madde üretiminde).

Aracı Teknoloji: örgütsel alt birimlerin arasında dolaylı karşılıklı bağımlılığın olduğu ve çeşitli müşterilerin birbirine bağlandığı örgütsel teknoloji türüdür.

Thompson göre üç farklı tür örgütsel teknoloji söz konusudur; aracı-bağlı ve yoğun teknoloji

Bağlı Teknoloji: Örgütsel alt birimlerin arasında sıralı karşılıklı bağımlılığın olduğu ve işlemlerin birbirlerini belirli bir sıra temelinde izlediği örgütsel teknoloji türüdür.


Yoğun Teknoloji: örgütsel alt birimlerin arasında döngüsel karşılıklı bağımlılığın olduğu, odaktaki nesnenin çeşitli teknikler aracılığıyla ve nesneden gelen geri bildirimler dikkate alınarak değiştirildiği örgütsel teknoloji türüdür.

Aston Grubu; örgütün teknolojisinin değil büyüklüğünün en önemli koşul-bağımlılık etmeni olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Örgütler, büyüdükçe ve yaşlandıkça organik örgüt yapısına değil mekanik örgüt yapısına yönelmektedir.

Yapısal farklılaşma: örgütün parçalara ayrılmasıdır.


İdari Yoğunluk: 
örgütteki yöneticilerin ve destek faaliyetlerde çalışanların sayısının diğer çalışanların sayısına oranıdır.
Çeşitlendirme: örgütün pazara sunduğu ürün ya da hizmet çeşitlerini arttırmasıdır.
Çok Bölümlü yapı: işlerin, merkezi bir yönetim birimine bağlı olan ürün ya da coğrafi bölge temelli olarak bölümlere; bölümlerin, işlevsel olarak farklılaşmış kısımlara, kısımların, ürün ya da coğrafi bölge temelli olarak iş birimlerine bölündüğü yapıdır.


Raymond E.Miles ve Charles C.Snow Örgütleri benimsedikleri stratejilere göre 3 ayırmıştır.

1.Savunmacı Strateji: var olan ürün-müşteri grubunu koruma ve verimlilik merkezlidir.(süreç verimlilikleri)
2.Arayışçı Strateji: pazarda hareketli ve yenilikçi olma merkezlidir.(ar-ge çabaları aracılığıyla)
3.Analizci Strateji: var olan ürün-müşteri grubunu koruyarak pazarda istikrarlı olma ve verimlilikten taviz vermeden yenilikçi olma merkezlidir.(arayışçı ve savunmacı).

Eksik Uyum: örgütün uyuma yaklaştığı ancak tam olarak ulaşamadığı; başka bir deyişle, örgütsel yapının koşulbağımlılık değişkenleriyle kısmen uyum yakaladığı durumdur.

Farklılaşan Performans: daha yüksek düzeydeki koşul-bağımlılık etmenine uyumun, daha aşağı düzeydeki koşulbağımlılık etmenine uyuma göre daha yüksek performansa yol açması durumudur.
Aöf Ders Notları Aöf Destek Aöf Örgüt Kuramı ders özetleri indir. İşletme Ders Özetleri Örgüt Kuramı Örgüt Kuramı ders notları örgüt kuramı ders özetleri TuranDestek.Com
Görüşmeye katılın
Yorum Gönder
LÜTFEN KONU HAKKINDA ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİZİ BİLDİRİNİZ.

GOOGLE hesabı olmayanlar ADI/URL veya ANONİM olarak yorum yapabilir.